Програма

Програмата на Нощта по градове и тази година ще е разнообразна, а организаторите отново обещават много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените- противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват!

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В СОФИЯ

newВижте програмата по часове в София.

РЕКТОРАТ НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

newВижте програмата по часове в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

Организаторите от Софийски университет ще предложат разнообразна програма.
Посетителите от всички възрасти ще могат да научат защо 2011 г. е обявена за Международна година на химията и повече за живота и делото на Мария Склодовска-Кюри – учен, съпруга, майка – една изложба, посветена на първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда.
Посетителите в Ректората на Софийски университет ще могат още да научат:

В Ректората на университета ще бъдат наградени и финалистите в националния конкурс за есе и презентация "Мария Кюри днес". Разбира се, организаторите са предвидили музика и танци в Забавната програма - музикални и поетични изпълнения на учените. И най-важното – участниците могат да очакват както всяка година много изненади, забавления, викторини, игри и награди.

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

newВижте програмата по часове в Технически университет - София.

Университетът организира два вътрешни конкурса, победителите от които ще бъдат обявени наградени в Нощта на 23 Септември 2011. За конкурсът "BE BIO" под формата на есе всеки участник трябва да представи своето виждане за мястото на био-технологиите във всекидневния живот. Целта на конкурса е да събере информацията за погледа на младежта върху проблемите свързани с околната среда и използването на модерни технологии в преодоляването на различни екологични проблеми свързани с всекидневието на всеки от нас.
Конкурс "Моите идеи са моето бъдеще" – този конкурс е насочен към учениците горен курс от технологичните училища и цели да ги стимулира да продължат образованието си в областта на инженерните науки.
Всеки, за който науката е и хоби и творчество, може да участва в изложбата "Моето хоби е наука". В изложбата могат да се включат всички, за които науката е хоби, развлечение или дори средство за интересно прекарване на свободното време, както и тези, които искат да представят своя идея или разработка. Всеки от участниците трябва да представи по артистичен начин (с картина, снимка, макет или др.) какво е за него науката или науката като хоби. В Нощта на 23 Септември 4 лаборатории на територията на Технически университет ще отворят врати, за да покажат "Науката в зародиш":

Забавна, развлекателна програма, викторина, томбола и много награди ще подържат доброто настроение в Нощта на учените 2011 г. в Технически университет София.

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

newВижте програмата по часове в БАН.

На 23 септември сградата на ЦУ на БАН (ул. "15 ноември" 1) ще отвори врати за всички, които желаят да посетят, а защо не - и да участват в срещи-дискусии, конкурси и викторини.
Кои са основните инициативи:

ХИМИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

newВижте програмата по часове в Химическия факултет.

Програмата в Химическия факултет (ХФ) на СУ "Св. Климент Охридски" включва следните дейсности:

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В ПЛОВДИВ

newВижте програмата по часове в Пловдив.

Програмата в Пловдивския университет ще се развие в четири направления, които като цяло представят четирите посоки на еволюционно развитие на човека и обществото:

По предварително съставена "Пътна карта" гражданите на града ще бъдат "навигирани" как могат да проследят събития, презентации, демонстрации, награждавания както и един впечатляващ концерт на оркестър Карандила джуниър със заглавие "Пламенният дух на петолинието".
В Ректората на Пловдивския университет ще бъдат показани традиционните кабинети по любопитство, които по нетрадиционен начин ще демострират научни открития и опити.
По време на Нощта в Пловдив ще бъдат наградени и финалистите в националния конкурс "Панаир на знанието и иновациите", който има за цел да открие, мотивира и промотира идеите на млади и амбициозни хора на възраст между 18 и 35 години с научни интереси, които ще реализират връзката между изследвания, образование, бизнес и успех.
В неповторимата атмосфера на Стария град, в сградата на Биологическия факултет ще бъде отворена експозицията от птици, колекции от насекоми, руди.
В Биологичесския факултет ще се проведе и научна конференция с участие на преподаватели от университета, студенти, партньори от бизнес организации по интересни теми свързани с иновациите и биотехнологиите.
Вечерта "Феерия от светлини и цветове" ще радва посетителите в Симеоновата градина, където учени от физическия и химическия факултет ще представят интересни, атрактивни и забавни опити.
Гвоздеят на забавленията ще е в Концертна зала, където оркестър "Карандила джуниър" ще представят своя концерт "Пламенният дух на петолинието"
Във фоаето на Концертна зала ще бъдат разположени и щандове на български фирми, включили иновации в производството си – Панаир на иновациите.

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В СТАРА ЗАГОРА

newВижте програмата по часове в Стара Загора.

Тракийски университет – Стара Загора ще предложи на по-младите посетители на събитието (ученици от 9 до 12 клас) възможността да разгледат няколко от химическите лаборатории в Медицински факултет: химия и екология – доказване и обезвреждане на замърсители от различен произход (за ученици от 9 до 12 клас); химия и медицина – изследване на антистрес показатели в кръвта (за ученици от 9 до 12 клас).
За деца от социалните домове университетът организира интересна викторина на тема "Нобел и Нобелови награди".
На местно ниво, за ученици от 9 до 12 клас, университетът организра Конкурс за постери и презентации "Химията около нас", посветен на международната година на химията.
Както всяка година, отново ще бъдат представени интересни кабинети по любопитство с демонстрационни експерименти. За по-малките посетители (ученици от 4 до 6 клас), като част от програмата на Кабинетите, ще бъде организирано съзтезание "Познай веществото".
Посетителите ще имат възможност да присъстват и на интересна неформална беседа на тема "Откровено с жените в науката".
В по-късните часове на вечерта организаторите ще изненадат публиката с технопарти, химична викторина, проведена от студенти първи курс на МФ и много награди.

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО ВЪВ ВАРНА

newВижте програмата по часове във Варна.

Нощта на учените 2011 във Варна ще се проведе в Планетариума "Николай Коперник".

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В БУРГАС

newВижте програмата по часове в Бургас.

Най-големият химически обект и рафинерия на Балканския полуостров "Лукойл Нефтохим Бургас" ще представи на посетителите по време на Нощта Демонстрационна платформа "Чиста химия" - хитри методи за дълбочинно извличане от суровия петрол, пречистване на рафинираните продукти, преработката на отпадъци.
Изложбата "Черно море – Люлка на науката" ще представи постиженията от древни времена до наши дни белязали териториите на настоящите държави в региона – снимки, макети, възстановки на екран. Произход - България, Турция, Грузия, Украйна, Русия, Румъния, Армения, Гърция.
Рентгеновите и атомни постижения в ежедневието, демонстрации на отражението на откритията на Ръдърфорд и Мария Кюри ще бъдат представени на посетителите от различни възрасти в традиционно организираните в Нощта Кабинети по любопитство.
Университетът организара и неформална дискусия – научно кафене на тема "Публично-частното партньорство за стимулиране на изследванията" – бял списък по въпросите на науката и висшето образование, които следва да се застъпят в потенциална ОП "Развитие на Югоизточен район за планиране", копия от който ще бъде изпратен до институции и друго запечатано в бутилка и изхвърлено в морето (с вероятност да бъде намерено през някоя от визираните 7 години).
По време на Нощта в град Бургас ще бъдат наградени и финалистите в националния конкурс "YES – Young and Energetic Scientists" за идеи на млади и амбициозни хора с научни интереси, които ще реализират връзката между наука, образование, бизнес, амбиция и успех. Петима от най-добрите кандидати ще представят с презентация и постер своите идеи пред в Бургаския свободен университет, в рамките на Европейската нощ на учените 2011.
Организаторите от Бургаски свободен университет обещават да забавляват посетителите още и с много музика и танцувално предизвикателство "Науката кани изкуството – отговорът", с участието на представители на културата и състезания по латино и традиционни народни танци.

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2011 – СЪБИТИЯТА НАКРАТКО В РУСЕ

newВижте програмата по часове в Русе.

На 23 Септември по време на Нощ на учените в Русе посетителите ще имат възможността да присъстват на няколо интересни лекции. Повече за програмата можете да научите от тук.

За събитието

Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.

Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените - противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват. Елате и се убедете лично!.

Контакти:
mobility@fmi.uni-sofia.bg
RECSES
Конкурси
Подкрепящи организации
Съюз на учените в България БАН
Обекти Аз Буки
Chem-BG.com
Списание 8 Полски институт
Бързи връзки
EURAXESS България Researchers' Night
Партньори по проект RECSES - Нощ на учените 2011
СУ 'Св. Климент Охридски' Клуб Млади таланти ТУ - София Тракийски университет Русенски университет 'Ангел Кънчев' Пловдивски университет 'Паисий Хилендарски' Бургаски свободен университет GIS Образователен център – Варна