Присъединете се към нощта на учените!

RECSES За шеста поредна година на 23 Септември в България ще се проведе Европейска нощ на учените - ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

В България проектът "Европейска нощ на учените 2011" - RECSES (RЕsearchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници: Софийски университет "Св. Климент Охридски" (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет "Ангел Кънчев", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Образователен център – Варна, Бургаски свободен университет и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание "Обекти", вестник "АзБуки" и др.

През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите в науката и индустрията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.

В контекста на Международната година на химията, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: "Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото". Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри - първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд - откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество.

За съжаление, тази година Панаирът на знанието и иновациите за демонстрационни проекти и презентации на участниците в същия конкурс, не се състоя поради организационни и логистични забавяния. Въпреки това, Клуб Млади Таланти успя да проведе успешна информационна кампания и в конкурса взеха участие повече от 15 проекта. Тъй като интересът беше голям, а и предстои да бъдат наградени екипите/участниците с най-комуникативните и добри презентационни умения, бихме искали да информираме всички участници в конкурса, както и всички заинтересовани, че Панаирът ще се състои до края на 2011 г.

Всички ще бъдат уведомени за новото място и дата на Панаира на знанието и иновациите.

Моля, да ни извините за причиненото неудобство.

Победителите в конкурса "Панаир на знанието и иновациите" са обявени на страницата на конкурса.

За събитието

Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.

Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените - противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват. Елате и се убедете лично!.

Контакти:
mobility@fmi.uni-sofia.bg
RECSES
Конкурси
Подкрепящи организации
Съюз на учените в България БАН
Обекти Аз Буки
Chem-BG.com
Списание 8 Полски институт
Бързи връзки
EURAXESS България Researchers' Night
Партньори по проект RECSES - Нощ на учените 2011
СУ 'Св. Климент Охридски' Клуб Млади таланти ТУ - София Тракийски университет Русенски университет 'Ангел Кънчев' Пловдивски университет 'Паисий Хилендарски' Бургаски свободен университет GIS Образователен център – Варна