CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Top rated
0111.jpg
Голямата базилика, Плиска1624 viewsГолямата базилика се намира на около 1,5км от Вътрешния град. Построена е върху друга сграда, разрушена по неизвестни причини. Преустройвана е два пъти и представлява издължена постройка, състояща се от две части. Същинската църква е дълга около 50м и широка около 30м. Състои се от два надлъжни кораба, има три апсиди и два притвора. На височина се е издигала на два етажа.
Втората част на базиликата е обширен двор, дълъг и широк колкото основната църква.

(3 votes)
Да_щурмуваме_историята.jpg
Да щурмуваме историята1051 viewsПоради сензационните разкрития около комплекса Перперикон, напоследък той натрупва голяма популярност като туристически обект.
(2 votes)
Nesebur_2.jpg
Несебър - Вятърна мелница1444 viewsНесебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
(3 votes)
church.jpg
църквата “Свети Никола”, Ковачевица1122 viewsВ годините на Възраждането Ковачевица е център на просветното и църковно дело в Неврокопско. Уникален архитектурен паметник е църквата “Свети Никола”, построена през 1847 г от прочутите ковачевски дюлгери. По изискванията на турската власт тя е вкопана в земята. През 1900г. – 12 години преди освобождението на селото, населението издига до самата църква четириетажна камбанария. През 1820г в двора на църквата е построено килийно училище. Първото светско училище в селото е открито през 1854г. в къщата на младия учител Никола Банев-Ковачевски.
(3 votes)
church_Pirdop1.jpg
Храм “Свето Успение Богородично"997 viewsпостроена е върху основите на стара църква през 1819 г. Уникат е резбованият орехов иконостас, дело на майстори от Дебърската школа – един от двата запазени до днес в страната и общо четири за Балканите. Най-старите икони в храма са от 1823 г. на тревненския зограф Йоаникий папа Витанов.
(3 votes)
174s.jpg
Кастра Мартис1077 viewsКъсноримска крепост,чиито останки се намират до днешния град Кула,в Северозападна България.Крепостта е част от Лимеса на Римската империя.Построена е по времето на император Юстиниан 1 като част от крепостната система,отбранявала границите на империята от славянските нашествия.Тя защитава пътя през Връшка чука,един от най-западните проходи на Стара Планина.
(3 votes)
basarbovo.jpg
Скален манастир Св."Димитрий Басарбовски"988 views Най-ранните исторически сведения за манастира са от ХV век и ги черпим от османските данъчни регистри. В регистъра на хасове, зеамети и тимари в Никополския санджак от 1479 – 1480 г. /датиран от проф. Страшимир Димитров/ е поместен опис на тимар /землено владение/, собственост на влашкия войвода Иванко Басараб, тъст на цар Иван Александър. В този опис за първи път се споменава името на село Басарбово като “манастир Басараба”.
(4 votes)
Светилището,_което_се_извисява_над_долината.jpg
Храм над долината1046 viewsПерперикон е светилище, извисяващо се на скален връх с кота 470 м, разположено в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали. В подножието му се намира село Горна крепост, край което тече Перперишката река, вливаща се наблизо в язовир “Студен кладенец”.
(4 votes)
PICT2571ob.jpg
Църква "Света Тройца"1071 viewsХрамовият комплекс "Света Троица" е една от най-големите исторически и културни забележителности на град Банско. Църквата е построена през 1835 г. Камбанарията е издигната през 1850г, а 15 години по-късно е добавен и часовниковият механизъм.
(3 votes)
ИЗТОЧНА_СРЕДНОВЕКОВНА_ЦЪРКВА~0.JPG
ИЗТОЧНА СРЕДНОВЕКОВНА ЦЪРКВА1032 views. Църквата е възстановена през османския период, като подът е застлан с плочи, а покрай стените са оформени бордюри, с ширина 0,35 - 0,40 м, обмазани с хоросан, които служели за седалки. В църковното строителство поставянето на скамейки покрай стените се среща рядко. То е характерно за раннохристиянската и късносредновековната епохи. В литературата съществува спор и за тяхното предназначение. При църквата от Хоталич допълнително е преграден олтара, а североизточният ъгъл е оформен като маса за църковните треби. Подобно преграждане не е известно в нито една от проучените досега църкви, включително от османския период.
(3 votes)
IMGP0764.jpg
Правели са сексуални обряди929 viewsСпоред научните изследвания в храма-утроба са осъществявали кулминацията на орфическите вярвания. Древните документи сочат, че в такъв орфически храм на о-в Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обряди с тракийските момичета.
(3 votes)
DSCN3397.JPG
Регионален исторически музей - Плевен917 viewsСградата е издигната в чест на местните граждани, загинали в Сръбско-българската война през 1885 година, по италиански проект на казарма. От 1984 година в нея се помещава Плевенският исторически музей.
(3 votes)
114 files on 10 page(s) 1