CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "синвол"
5~0.jpg
Царска корона на свода на Главния портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик599 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6.jpg
616 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
8a.jpg
ВГРАДЕН КАМЪК С ИЗОБРАЗЕН РЕЛЕФНО ПОЛУМЕСЕЦ СЪС ЗВЕЗДА666 viewsОт вътрешната страна, на главния западен портал, на крепостта „Калето” гр. Белоградчик в свода над отвора за вратата, има вграден камък с изобразен релефно, по каменоделски способ символ на турската власт – полумесец със звезда. Загадката тук е, че този камък е малко по-различен от останалите. Съмнението е, че той е вграден допълнително, а и защо е от вътрешната страна на главния западен портал?!
 
3 files on 1 page(s)