CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Home > U-Night > REGGAE

TITLE  +   - 
FILE NAME  +   - 
DATE  +   - 
POSITION  +   - 
01.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1488 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Популярно име: Горноводенски манастир. Православно име: Св. Св. Кирик и Юлита. Регион: Пловдив.
0111.jpg
Голямата базилика, Плиска1651 viewsГолямата базилика се намира на около 1,5км от Вътрешния град. Построена е върху друга сграда, разрушена по неизвестни причини. Преустройвана е два пъти и представлява издължена постройка, състояща се от две части. Същинската църква е дълга около 50м и широка около 30м. Състои се от два надлъжни кораба, има три апсиди и два притвора. На височина се е издигала на два етажа.
Втората част на базиликата е обширен двор, дълъг и широк колкото основната църква.
02.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"983 viewsМестоположение: Горноводенският манастир “Св. св. Кирик и Юлита” се намира на около 2 км на югозапад от Асеновград и на около километър на юг от квартал Горни Воден на града. Намира се в дела Чернатица на Западните Родопи.
03.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1016 viewsМанастирът представлява комплекс от църква и масивни двуетажни жилищни постройки около нея. Манастирската църква “Св. Петка” е голяма трикорабна, еднокуполна псевдобазилика с притвор. Големият български художник Алекси Атанасов е изрисувал по-голяма част от стенописите й.
04.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1196 viewsВсе още е запазен целият иконостас, включително и икони, рисувани от известния майстор Захари Зограф. Манастирският кладенец се намира точно зад абсидата. На около 500м. североизточно от манастира може да се види аязмото и неговия параклис, посветен на Св. св. Кирик и Юлита, в който все още са запазени някои фргменти и фрески.
05.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1193 viewsТочната година на възникването на манастира не се знае. Все пак има сведения, че е бил построен за първи път през 14 в. в близост до аязмо. Разрушен е по време на помохамеданчването на чепинските българи (Западните Родопи) през 17 в. и тяхното последващо опожаряване на много църкви и манастири.
06.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"854 viewsВ края на 17 в., обаче, манастирът е построен наново на същото място, като е посветен на Св. Петка. Малко по-късно старият манастир “Св. св. Кирик и Юлита” също е възстановен в близост до него. През 1810г. двата манастира са били опожарени и разрушени от кърджалии.
07.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1213 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" е един от най-интересните и слабо проучени манастири. Според устава на Бачковския манастир цялата местност около селото е била негова собственост. Недалеч от сегашния манастир се е намирала крепост, считана за лятна резиденция на Григорий Бакуриани.
08.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"942 viewsМанастирът, вероятно е съществувал още през средните векове. Той е бил многократно разрушаван и опожаряван. В сегашния си вид той се оформя при възобновяването си около 1835 година. Недостатъчно ясен е въпросът с патрона на манастира.
09.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1016 viewsМанастирът е известен като посветен на "Свети Кирик и Юлита" - майка и син светци мъченици. Сцени от тяхното житие и мъченическа смърт са запазени сред стенописите в главната църква. Самата църква обаче е посветена на "Света Параскева", чиято е храмовата икона.
1.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик882 viewsУченици наблюдават орнаментите над вратата на Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик
10.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1000 viewsСпоред историческите сведения на това място е имало два манастира, откъдето идва и смесването на култовете. Единият се намирал до аязмото, чиято чудотворна вода е привличала богомолци. От него е запазен малък параклис. На около 500 метра по-долу е днешният голям манастирски комплекс.
115 files on 10 page(s) 1