CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "храм"
09.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1015 viewsМанастирът е известен като посветен на "Свети Кирик и Юлита" - майка и син светци мъченици. Сцени от тяхното житие и мъченическа смърт са запазени сред стенописите в главната църква. Самата църква обаче е посветена на "Света Параскева", чиято е храмовата икона.
church_Pirdop1.jpg
Храм “Свето Успение Богородично"1015 viewsпостроена е върху основите на стара църква през 1819 г. Уникат е резбованият орехов иконостас, дело на майстори от Дебърската школа – един от двата запазени до днес в страната и общо четири за Балканите. Най-старите икони в храма са от 1823 г. на тревненския зограф Йоаникий папа Витанов.
Старата_крепостна_кула;_в_търсене_на_миналото.jpg
Старата крепостна кула; в търсене на миналото754 viewsПерперикон се състои от четири основни части, композиция от новокаменната епоха: крепостна стена, акропол, дворец (изсечен в скалите), северно и южно предградия (малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове)
IMGP0764.jpg
Правели са сексуални обряди945 viewsСпоред научните изследвания в храма-утроба са осъществявали кулминацията на орфическите вярвания. Древните документи сочат, че в такъв орфически храм на о-в Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обряди с тракийските момичета.
IMGP0783.jpg
Магията на траките816 viewsНавътре продължава с пещера с дължина 22 метра. Археолози и геолози са доказали, че природно кухината е карстова и е била дълбока само 16 метра. В действителност човешката ръка я е издълбала и оформила във вид на женска утроба. Влизайки навътре, ще забележите, че по стените на храма непрекъснато се стича вода. Във вътрешния южен крайна пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.
IMGP0795.jpg
Вулвата - храмът-утроба до с. Ненково766 viewsСамо на 20 км. от Кърджали може да се види невероятен храм от времето на траките. Наречен е храм-утроба и е открит през 2001г. Намира се високо в планината над хижа Боровица, в скалистата местност Тангардък кая. Мястото е безлюдно, а в близката околност се намират едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи. Това, което шокира още на входа е, че храмът е оформен като вулва.
Nesebur_(9).jpg
Nesebar726 viewsСтарата митрополия (“Св. София”) е от V–VІ в. и представлява внушителна трикорабна базилика. Могат да се видят следи от величествените колони, арки и подови мозайки от различни периоди от съществуването на храма.
Picture.jpg
Синева639 viewsВелико Търново е един от най-старите български градове. Намира се в подножието на Стара планина и представя изключителни гледки от хълмовете Царевец, Трапезица и Света Гора, а и към меандрите на река Янтра. Крепости, дворци, църкви свидетелстват за българското културно развитие, което, както летящите птици, продължава да се стреми към нови висини.
(На снимката: Катедралният храм във Велико Търново)
S2020073.JPG
Църквата "Св.Николай-Летни", с.Гумощник, Троянско610 viewsИкона над входа на храма
Sveti_Nikolai.JPG
Храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”689 viewsНа мястото на днешния храм през 13 век бил построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. През 1699 година плевенчани с много усилия успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен и на 18 октомври 1834 година той бил осветен. Тук е намирал убежище Софроний Врачански, гонен от турци и гърци. Повечето от иконите в храме са дело на Димитър Зограф, а останалите са рисувани от представители на Самоковската школа.
   
10 files on 1 page(s)