CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "портал"
1.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик881 viewsУченици наблюдават орнаментите над вратата на Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик
2.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик863 viewsУченици наблюдават загадъчните фигури вградени над вратата на Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик
3a.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик690 viewsГлавния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик с надписната плоча, двете лъвски глави вляво и в дясно от надписната плоча
4a.jpg
ВЕРОЯТНО ПОДМЕНЕНА НАДПИСНА ПЛОЧА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ613 viewsНа западния – главен портал – на крепастта „Калето” гр. Белоградчик, над свода на вратата, има правоъгълен отвор – легло за поставяне на надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта, са предвидили този отвор – легло за друга плоча, която я няма, т.е., подменена е с тази, която е сега. Това е една от загадките.
5.jpg
Надписна плоча над Главния западен портал618 viewsНа Западния-главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик над свода на вратата има правоъгълен отвор за поставяненна надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта са предвидили този отвор за друга плоча, която я няма, т.е. подменена е с тази, която е сега. Това е една от загатките.
5a.jpg
ЦАРСКА КОРОНА - ФИГУРА ОТ КАМЪК - НАПРАВЕНА ПО КАМЕНОДЕЛСКИ СПОСОБ НА СВОДА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ609 viewsНад надписната плоча, на главния западен портал на крепостта „Калето” гр. Белоградчик, има вградена фигура, направена от камък, по каменоделски способ – царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част, личи, че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е символ на царска власт! Защо е поставена и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загадка.
5~0.jpg
Царска корона на свода на Главния портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик617 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6.jpg
627 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6a.jpg
ДВА БРОЯ ЛЪВСКИ ГЛАВИ - ФИГУРИ ОТ КЪМЪК НАПРАВЕНИ ПО КАМЕНОДЕЛСКИ СПОСОБ - ВГРАДЕНИ СИМЕТРИЧНО ОТЛЯВО И ДЯСНО НА НАДПИСНАТА ПЛОЧ785 viewsНа западния главен портал на крепостта „Калето” гр. Белоградчик, симетрично от ляво и от дясно на надписната плоча, има вградени две каменни фигури, изработени от червен пясъчник по каменоделски способ, глави на лъв. Времето, ерозията са си казали думата, нужно е съвсем малко въображение, за да се види лъвската глава. Поредна загадка.
7.jpg
628 viewsНа Западния портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, симетрично в ляво и дясно на надписната плоча има вградени две каменни фигури, изработени по каменоделски способ от червен пясъчник, глави на лъв. Времето, ерозията са си казали думата, нужно е съвсем малко въображение, за да се види лъвската глава. Поредна загадка.
7a.jpg
ВЕРТИКАЛЕН ПРАВОЪГЪЛЕН ОТВОР - ЛЕГЛО ВЕРОЯТНО ЗА НАДПИСНА ПЛОЧА,638 viewsНа западния главен портал на крепостта „Калето” - гр. Белоградчик, в дясно от свода над вратата има изработено при строежа на крепостта правоъгълен, вертикален отвор – легло за надписна плоча, която я няма. Тази плоча, преди известно време, е била в складовите помещения – хранилището на Видинския исторически мезей. Интересното за нея е, че е имало и текст на български език, направен превод от турците, нещо което рядко се среща при другите крепости.
8.jpg
Липсваща надписна плоча на главния западен портал на крепостта "Калето" в гр. Белоградчик642 viewsВ дясно от главния западен портал има изработен при строежа на крепостта, правоъгълен, вертикален отвор - легло за надписна плоча, която я нма. Тази плоча, преди известно време е била в слкадовите помещения - хранилища на видинския исторически музей. Интересното за нея е, че е имало и текст на български език, направен от турците - превод, нещо, което рядко се среща при другите крепости
14 files on 2 page(s) 1