CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "отвор"
10.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"973 viewsСпоред историческите сведения на това място е имало два манастира, откъдето идва и смесването на култовете. Единият се намирал до аязмото, чиято чудотворна вода е привличала богомолци. От него е запазен малък параклис. На около 500 метра по-долу е днешният голям манастирски комплекс.
4a.jpg
ВЕРОЯТНО ПОДМЕНЕНА НАДПИСНА ПЛОЧА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ593 viewsНа западния – главен портал – на крепастта „Калето” гр. Белоградчик, над свода на вратата, има правоъгълен отвор – легло за поставяне на надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта, са предвидили този отвор – легло за друга плоча, която я няма, т.е., подменена е с тази, която е сега. Това е една от загадките.
5.jpg
Надписна плоча над Главния западен портал601 viewsНа Западния-главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик над свода на вратата има правоъгълен отвор за поставяненна надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта са предвидили този отвор за друга плоча, която я няма, т.е. подменена е с тази, която е сега. Това е една от загатките.
7a.jpg
ВЕРТИКАЛЕН ПРАВОЪГЪЛЕН ОТВОР - ЛЕГЛО ВЕРОЯТНО ЗА НАДПИСНА ПЛОЧА,621 viewsНа западния главен портал на крепостта „Калето” - гр. Белоградчик, в дясно от свода над вратата има изработено при строежа на крепостта правоъгълен, вертикален отвор – легло за надписна плоча, която я няма. Тази плоча, преди известно време, е била в складовите помещения – хранилището на Видинския исторически мезей. Интересното за нея е, че е имало и текст на български език, направен превод от турците, нещо което рядко се среща при другите крепости.
8.jpg
Липсваща надписна плоча на главния западен портал на крепостта "Калето" в гр. Белоградчик625 viewsВ дясно от главния западен портал има изработен при строежа на крепостта, правоъгълен, вертикален отвор - легло за надписна плоча, която я нма. Тази плоча, преди известно време е била в слкадовите помещения - хранилища на видинския исторически музей. Интересното за нея е, че е имало и текст на български език, направен от турците - превод, нещо, което рядко се среща при другите крепости
8a.jpg
ВГРАДЕН КАМЪК С ИЗОБРАЗЕН РЕЛЕФНО ПОЛУМЕСЕЦ СЪС ЗВЕЗДА666 viewsОт вътрешната страна, на главния западен портал, на крепостта „Калето” гр. Белоградчик в свода над отвора за вратата, има вграден камък с изобразен релефно, по каменоделски способ символ на турската власт – полумесец със звезда. Загадката тук е, че този камък е малко по-различен от останалите. Съмнението е, че той е вграден допълнително, а и защо е от вътрешната страна на главния западен портал?!
Sveti_Nikolai.JPG
Храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”670 viewsНа мястото на днешния храм през 13 век бил построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. През 1699 година плевенчани с много усилия успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен и на 18 октомври 1834 година той бил осветен. Тук е намирал убежище Софроний Врачански, гонен от турци и гърци. Повечето от иконите в храме са дело на Димитър Зограф, а останалите са рисувани от представители на Самоковската школа.
 
7 files on 1 page(s)