CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "манастир"
01.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1442 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Популярно име: Горноводенски манастир. Православно име: Св. Св. Кирик и Юлита. Регион: Пловдив.
02.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"959 viewsМестоположение: Горноводенският манастир “Св. св. Кирик и Юлита” се намира на около 2 км на югозапад от Асеновград и на около километър на юг от квартал Горни Воден на града. Намира се в дела Чернатица на Западните Родопи.
03.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"989 viewsМанастирът представлява комплекс от църква и масивни двуетажни жилищни постройки около нея. Манастирската църква “Св. Петка” е голяма трикорабна, еднокуполна псевдобазилика с притвор. Големият български художник Алекси Атанасов е изрисувал по-голяма част от стенописите й.
04.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1145 viewsВсе още е запазен целият иконостас, включително и икони, рисувани от известния майстор Захари Зограф. Манастирският кладенец се намира точно зад абсидата. На около 500м. североизточно от манастира може да се види аязмото и неговия параклис, посветен на Св. св. Кирик и Юлита, в който все още са запазени някои фргменти и фрески.
05.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1143 viewsТочната година на възникването на манастира не се знае. Все пак има сведения, че е бил построен за първи път през 14 в. в близост до аязмо. Разрушен е по време на помохамеданчването на чепинските българи (Западните Родопи) през 17 в. и тяхното последващо опожаряване на много църкви и манастири.
06.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"829 viewsВ края на 17 в., обаче, манастирът е построен наново на същото място, като е посветен на Св. Петка. Малко по-късно старият манастир “Св. св. Кирик и Юлита” също е възстановен в близост до него. През 1810г. двата манастира са били опожарени и разрушени от кърджалии.
07.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1154 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" е един от най-интересните и слабо проучени манастири. Според устава на Бачковския манастир цялата местност около селото е била негова собственост. Недалеч от сегашния манастир се е намирала крепост, считана за лятна резиденция на Григорий Бакуриани.
08.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"911 viewsМанастирът, вероятно е съществувал още през средните векове. Той е бил многократно разрушаван и опожаряван. В сегашния си вид той се оформя при възобновяването си около 1835 година. Недостатъчно ясен е въпросът с патрона на манастира.
09.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"982 viewsМанастирът е известен като посветен на "Свети Кирик и Юлита" - майка и син светци мъченици. Сцени от тяхното житие и мъченическа смърт са запазени сред стенописите в главната църква. Самата църква обаче е посветена на "Света Параскева", чиято е храмовата икона.
10.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"973 viewsСпоред историческите сведения на това място е имало два манастира, откъдето идва и смесването на култовете. Единият се намирал до аязмото, чиято чудотворна вода е привличала богомолци. От него е запазен малък параклис. На около 500 метра по-долу е днешният голям манастирски комплекс.
11.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"786 viewsГлавната манастирска църква е изградена по модел на Бачковската църква. Тя е внушителна куполна сграда с развит олтар и притвор със сложно засводяване. Интериорът на църквата е хармонично съответствие между стенопис, дърворезбен иконостас и икони, изпълнени около средата на ХІХ век. Запазените няколко надписа определят времето на изписване на църквата (1847 - 1850 година), имената на дарителите и името на майстора зограф.
12.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"754 viewsДарителите са християни от околните села, Станимака и Пловдив, а художника е Алекси Атанасов, безспорно опитен и интересен майстор, школуван в манастирите в Света гора. Той е роден, недалеч от Солун ( Thessalonica, Greece). С неговото авторство е свързана знаменитата панорама на Бачковския манастир, изписана върху външната стена на трапезарията и иконите в църквата в Чирпан.
20 files on 2 page(s) 1