CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "кула"
СЕВЕРНА_КРЕПОСТНА_СТЕНА.JPG
СЕВЕРНА КРЕПОСТНА СТЕНА610 viewsСеверната крепостна стена започва от западната стена на кулата с леко отклонение към вътрешността на крепостта, следвайки конфигурацията на терена. В източната по-висока част, двете стени, ранновизантийската и средновековна, са на разстояние 5,60 м една от друга. В долната западна част средновековният градеж ляга върху ранновизантийския. Двата не се отличават съществено по начина си на градеж, изпълнен и тук в орusетрlекtоn. Общата дължина на северната стена е 141 м.Тя е изнесена на юг от дерето, което стеснява самата крепост, но осигурява на стената по-голяма височина и стабилност. По дължината й не се откриха допълнителни съоръжения, само в най-западната част над портата, свързани с нея, са извършени някои преправки.
Перпендикулярно на крепостната стена, в посока югозапад, има друга с дължина 4,5 м, в която е оформена западната порта. От външната й страна, като продължение на северната стена, има долепена на фуга друга стена със същата посока. От тази връзка на разстояние 5 м по наклона ширината му е 1 м и после отново се разширява на 1,80 м, както е зидът на портата. При изчерпването на насипа от камъни и хоросан, се разкриха три стъпала, оформени от камъни с различна големина, което показва, че стената е стеснена защото тук имало дървена или каменна стълба за изкачване на стената.
Старата_крепостна_кула;_в_търсене_на_миналото.jpg
Старата крепостна кула; в търсене на миналото754 viewsПерперикон се състои от четири основни части, композиция от новокаменната епоха: крепостна стена, акропол, дворец (изсечен в скалите), северно и южно предградия (малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове)
PICT0093ob.jpg
Пловдив827 viewsСахат тепе е част от тройката хълмове, които са дали римското име на града – Тримонциум (“трихълмие”), а наименованието “сахат” (час) е заради старата часовникова кула на върха му.
S2020084.JPG
Кастел Состра с.Ломец, общ.Троян740 viewsИзточната крепостна стена и югоизточната кула.
S2020089.JPG
Кастел Состра с.Ломец, общ.Троян608 viewsЮгоизточната кула
     
5 files on 1 page(s)