CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "крепост,"
07.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1213 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" е един от най-интересните и слабо проучени манастири. Според устава на Бачковския манастир цялата местност около селото е била негова собственост. Недалеч от сегашния манастир се е намирала крепост, считана за лятна резиденция на Григорий Бакуриани.
174s.jpg
Кастра Мартис1094 viewsКъсноримска крепост,чиито останки се намират до днешния град Кула,в Северозападна България.Крепостта е част от Лимеса на Римската империя.Построена е по времето на император Юстиниан 1 като част от крепостната система,отбранявала границите на империята от славянските нашествия.Тя защитава пътя през Връшка чука,един от най-западните проходи на Стара Планина.
5a.jpg
ЦАРСКА КОРОНА - ФИГУРА ОТ КАМЪК - НАПРАВЕНА ПО КАМЕНОДЕЛСКИ СПОСОБ НА СВОДА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ609 viewsНад надписната плоча, на главния западен портал на крепостта „Калето” гр. Белоградчик, има вградена фигура, направена от камък, по каменоделски способ – царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част, личи, че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е символ на царска власт! Защо е поставена и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загадка.
5~0.jpg
Царска корона на свода на Главния портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик617 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6.jpg
627 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
Asenova_krepost_(1).jpg
Асенова Крепост619 viewsАсеновата крепост е крепост, която се намира в планината Родопи и е отдалечена на 3 км от Асеновград, България. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа.
СЕВЕРНА_КРЕПОСТНА_СТЕНА.JPG
СЕВЕРНА КРЕПОСТНА СТЕНА610 viewsСеверната крепостна стена започва от западната стена на кулата с леко отклонение към вътрешността на крепостта, следвайки конфигурацията на терена. В източната по-висока част, двете стени, ранновизантийската и средновековна, са на разстояние 5,60 м една от друга. В долната западна част средновековният градеж ляга върху ранновизантийския. Двата не се отличават съществено по начина си на градеж, изпълнен и тук в орusетрlекtоn. Общата дължина на северната стена е 141 м.Тя е изнесена на юг от дерето, което стеснява самата крепост, но осигурява на стената по-голяма височина и стабилност. По дължината й не се откриха допълнителни съоръжения, само в най-западната част над портата, свързани с нея, са извършени някои преправки.
Перпендикулярно на крепостната стена, в посока югозапад, има друга с дължина 4,5 м, в която е оформена западната порта. От външната й страна, като продължение на северната стена, има долепена на фуга друга стена със същата посока. От тази връзка на разстояние 5 м по наклона ширината му е 1 м и после отново се разширява на 1,80 м, както е зидът на портата. При изчерпването на насипа от камъни и хоросан, се разкриха три стъпала, оформени от камъни с различна големина, което показва, че стената е стеснена защото тук имало дървена или каменна стълба за изкачване на стената.
Светилището,_което_се_извисява_над_долината.jpg
Храм над долината1069 viewsПерперикон е светилище, извисяващо се на скален връх с кота 470 м, разположено в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали. В подножието му се намира село Горна крепост, край което тече Перперишката река, вливаща се наблизо в язовир “Студен кладенец”.
PICT0027ob.jpg
Хисар капия746 views Крепостната порта Хисар капия е един от символите на Пловдив. Над външната арка на свода добре личи градеж, характерен с ограждането на всеки камък с парчета червена тухла, споени с бел хоросан - нещо типично за българското строително майсторство от периода на Втората българска държава. През Възраждането и в началото на ХХ век портата е претърпявала нови преустройства с цел да се предпази от срутване.
     
9 files on 1 page(s)