CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "крепост"
07.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1210 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" е един от най-интересните и слабо проучени манастири. Според устава на Бачковския манастир цялата местност около селото е била негова собственост. Недалеч от сегашния манастир се е намирала крепост, считана за лятна резиденция на Григорий Бакуриани.
1.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик881 viewsУченици наблюдават орнаментите над вратата на Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик
142bws.jpg
Баба Вида829 viewsСтроежът на същинската крепост е започнал през 10 век, а преди това на мястото е имало римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на град Видин през почти цялото Средновековие. Баба Вида е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите построени по това време са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от две основни стени и четири кули.
174s.jpg
Кастра Мартис1091 viewsКъсноримска крепост,чиито останки се намират до днешния град Кула,в Северозападна България.Крепостта е част от Лимеса на Римската империя.Построена е по времето на император Юстиниан 1 като част от крепостната система,отбранявала границите на империята от славянските нашествия.Тя защитава пътя през Връшка чука,един от най-западните проходи на Стара Планина.
2.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик863 viewsУченици наблюдават загадъчните фигури вградени над вратата на Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик
3a.jpg
Главния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик690 viewsГлавния западен портал на крепостта "Калето" - Белоградчик с надписната плоча, двете лъвски глави вляво и в дясно от надписната плоча
4a.jpg
ВЕРОЯТНО ПОДМЕНЕНА НАДПИСНА ПЛОЧА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ613 viewsНа западния – главен портал – на крепастта „Калето” гр. Белоградчик, над свода на вратата, има правоъгълен отвор – легло за поставяне на надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта, са предвидили този отвор – легло за друга плоча, която я няма, т.е., подменена е с тази, която е сега. Това е една от загадките.
5.jpg
Надписна плоча над Главния западен портал618 viewsНа Западния-главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик над свода на вратата има правоъгълен отвор за поставяненна надписна плоча. Плочата, която стои от незапомнени времена, е с по-малък размер от отвора. Явно, строителите на крепостта са предвидили този отвор за друга плоча, която я няма, т.е. подменена е с тази, която е сега. Това е една от загатките.
5a.jpg
ЦАРСКА КОРОНА - ФИГУРА ОТ КАМЪК - НАПРАВЕНА ПО КАМЕНОДЕЛСКИ СПОСОБ НА СВОДА НА ГЛАВНИЯ ЗАПАДЕН ПОРТАЛ609 viewsНад надписната плоча, на главния западен портал на крепостта „Калето” гр. Белоградчик, има вградена фигура, направена от камък, по каменоделски способ – царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част, личи, че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е символ на царска власт! Защо е поставена и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загадка.
5~0.jpg
Царска корона на свода на Главния портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик617 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6.jpg
627 viewsНа западния главен портал на крепостта "Калето" гр. Белоградчик, на свода над надписната плоча има вградена фигура, направена от какмък, по каменоделски способ - царска корона. Дори нещо повече, в центъра на короната, на връхната й част личи че е имало каменно цилиндърче, което е отчупено. Може би на това липсващо цилиндърче е имало кръст! Но короната е синвол на царска власт! Защо е поставена, и от кого, на тази крепост, която е била в турско владение? Поредна загатка.
6a.jpg
ДВА БРОЯ ЛЪВСКИ ГЛАВИ - ФИГУРИ ОТ КЪМЪК НАПРАВЕНИ ПО КАМЕНОДЕЛСКИ СПОСОБ - ВГРАДЕНИ СИМЕТРИЧНО ОТЛЯВО И ДЯСНО НА НАДПИСНАТА ПЛОЧ785 viewsНа западния главен портал на крепостта „Калето” гр. Белоградчик, симетрично от ляво и от дясно на надписната плоча, има вградени две каменни фигури, изработени от червен пясъчник по каменоделски способ, глави на лъв. Времето, ерозията са си казали думата, нужно е съвсем малко въображение, за да се види лъвската глава. Поредна загадка.
33 files on 3 page(s) 1