CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "Търново"
ИЗГЛЕД_НА_МЕСТНОСТА_ОТ_НАЙ_-_ВИСОКОТО_МЯСТО~0.JPG
ИЗГЛЕД НА ХОТАЛИЧ ОТ НАЙ - ВИСОКОТО МЯСТО701 viewsИсторията на българския средновековен град е обширна тема, към която в археологическата наука съществува постоянен интерес. През втората половина на XX в бяха извършени продължителни проучвания на големи български градове от времето на Първото и Второто царство.. Резултатите от проучването на средновековния град Хоталич край Севлиево, разположен в централна Северна България между старопрестолния Търнов и Ловеч, допълват и обогатяват информацията за средновековното население във вътрешността на страната. Значението на тези проучвания нараства особено, след като стана ясно, че това, за сега, е най-големият по площ средновековен град в България, извън столиците Плиска, Преслав и Търново.
Kovachevica.jpg
Ковачевица1200 viewsСело Ковачевица е разположено на 1020 м. надморска височина в най-югозападната част на Родопите, по поречието на река Канина (Кървава река).
Недалеч от селото са открити много исторически находки, свидетелстващи за живот по тези земи още от късния период на желязната епоха.
Легенда свързва името на Ковачевица с една жена: някога в една от махалите на селото живяло семейство на ковач, след смъртта му хората ориентирали селото като място, където живее жената на ковача – Ковачевица. Друга легенда свързва заселването с преселение на жители от средновековната столица Търново още преди падането на Търновското царство под османска власт.
Picture.jpg
Синева631 viewsВелико Търново е един от най-старите български градове. Намира се в подножието на Стара планина и представя изключителни гледки от хълмовете Царевец, Трапезица и Света Гора, а и към меандрите на река Янтра. Крепости, дворци, църкви свидетелстват за българското културно развитие, което, както летящите птици, продължава да се стреми към нови висини.
(На снимката: Катедралният храм във Велико Търново)
 
3 files on 1 page(s)