CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "Пловдив"
01.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"1452 viewsГорноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита" Популярно име: Горноводенски манастир. Православно име: Св. Св. Кирик и Юлита. Регион: Пловдив.
12.JPG
Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"757 viewsДарителите са християни от околните села, Станимака и Пловдив, а художника е Алекси Атанасов, безспорно опитен и интересен майстор, школуван в манастирите в Света гора. Той е роден, недалеч от Солун ( Thessalonica, Greece). С неговото авторство е свързана знаменитата панорама на Бачковския манастир, изписана върху външната стена на трапезарията и иконите в църквата в Чирпан.
PICT0027ob.jpg
Хисар капия729 views Крепостната порта Хисар капия е един от символите на Пловдив. Над външната арка на свода добре личи градеж, характерен с ограждането на всеки камък с парчета червена тухла, споени с бел хоросан - нещо типично за българското строително майсторство от периода на Втората българска държава. През Възраждането и в началото на ХХ век портата е претърпявала нови преустройства с цел да се предпази от срутване.
PICT0086ob.jpg
Руският паметник848 viewsРуският паметник е издигнат през 1881 година на хълма Бунарджик (Хълм на Освободителите) в чест на руския цар Александър I и воините, загинали за освобождението на България от османско иго. На самия връх е издигнат и паметникът на Съветската армия, известен още с името "Альоша".
PICT0093ob.jpg
Пловдив808 viewsСахат тепе е част от тройката хълмове, които са дали римското име на града – Тримонциум (“трихълмие”), а наименованието “сахат” (час) е заради старата часовникова кула на върха му.
S2020118.JPG
Кастел Состра с.Ломец, общ.Троян595 viewsИзточна порта на крепостта. Кастел Состра е изграден в средата на IIв. и просъществува до края на Vв. Кастелът е разположен на пътя Ескус /с.Гиген/-Филипополис/гр.Пловдив/. Той е част от голям крайпътен комплекс, разположен в долината на р.Азамус /р.Осъм/.
   
6 files on 1 page(s)