CYS Gallery

Club Young Scientists Gallery

 
 

Search results - "Перперикон"
Гробницата_на_жреците.jpg
Гробницата на жреците672 viewsПредполага се, че Перперикон е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Перперикон преживява своя първи разцвет с Троя и Микена. От този период са и хилядите скално изсечени паметници, представляващи олтарни ниши, канализационна система, гробници. Някой от каменните олтари са се използвали за жертвоприношения, както на животни, така и на хора.
Да_щурмуваме_историята.jpg
Да щурмуваме историята1037 viewsПоради сензационните разкрития около комплекса Перперикон, напоследък той натрупва голяма популярност като туристически обект.
До_входа_на_комплекса.jpg
До входа на комплекса685 viewsСпоред данни от последните археологически проучвания най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха, края на VI - началото на V в. пр. Хр. Хората тогава не познавали сечивата, затова скалите били обработвани от природните стихии. Така за Перперикон се заговорило не като за селище, а за обожествена скала. В по-късен етап, усъвършенствайки сечивата, римляните и траките превърнали скалите в крепостни стени, зидовете на които са създадени без никакъв свързващ материал.
Светилището,_което_се_извисява_над_долината.jpg
Храм над долината1032 viewsПерперикон е светилище, извисяващо се на скален връх с кота 470 м, разположено в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали. В подножието му се намира село Горна крепост, край което тече Перперишката река, вливаща се наблизо в язовир “Студен кладенец”.
Старата_крепостна_кула;_в_търсене_на_миналото.jpg
Старата крепостна кула; в търсене на миналото734 viewsПерперикон се състои от четири основни части, композиция от новокаменната епоха: крепостна стена, акропол, дворец (изсечен в скалите), северно и южно предградия (малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове)
     
5 files on 1 page(s)