Проекти

Screen Shot 2017-10-11 at 8.49.13 PM

Открий съкровището в търновското

Онлайн платформата „Открий съкровищeто“ разкрива материалното културно наследство, пазено в малките читалищни етнографски сбирки в област Велико Търново.
Проектът беше изцяло финансиран от Клуб Млади Таланти и реализиран съвместно с „Център за етнология и културна антропология“ към Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Студенти от специалности „Етнология“ и „Културен туризъм“ напуснаха учебните зали и проведоха реално етнографско изследване „на терен“.
Колко необходима и интересна е този вид дейност за студентите, говори големият ентусиазъм, с който се включиха 50 студенти и докторанти. Разделени на групи, те започнаха с проучването на 150 читалища в област Велико Търново, за да идентифицират къде съществуват етнографски сбирки.
Всяка достъпна експозиция беше заснета, филмирана и публикувана на интерактивната карта
С изграждането на тази платформа КМТ иска да започне дискусия за позабравените съкровищници на националната и локалната ни култура и да потърси начин да се организират повече подобни практики на учащите в хуманитарни специалности
.
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

StarNight mapЕвропейската нощ на учените
Star Night

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа. Последния петък на септември, университети и научни институти в Европа отварят врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма Хоризонт 2020.
В периода 2006 – 2013 Клуб Млади Таланти е координатор на различни инициативи в Нощта на учените в България. По идея на екипа на Клуба през 2009г. са създадени 7 кратки документални филма, които представят дейността на водещите обсерватории в България.
В рамките на проект “Star night” КМТ организира и първото издание на Панаир на науката и иновациите. Впоследствие, тази инициатива се превръща в очаквано и важно ежегодно събитие за много млади хора в България, занимаващи се с наука.

—————————————————————————————————————————————————–

Izlojba_Bruksell“Моята мечта за България“ в Брюксел

Клуб Млади Таланти взе участие второто издание на конференцията „Моята мечта за България“. Събитието бе посветено на темите:образуваие и новите умения.  Като партнираща организация, КМТ подговти изложба, посветена на световноизвестни български иноватори. За откриването й в Европейския парлаент бяха поканен шестима международни лауреати на конкурсите за наука и технологии на сдружението, които демонстрираха своите иновативни решения на редица предизвикателства.
В панела посветен на съвременното предприемачество и визията за развитието на България като дигитален лидер, участва и Любомир Янчев – изобретател и създател на технологичната компания „Мелиса“ и възпитаник на Клуба.